Rodzaje sushi jak jeść sushi

Sushi idealne na lato! Jak je jeść? Jakie są rodzaje sushi?

Sushi to idealna potrawa na lato! Jak jeść je prawidłowo? Jakie są rodzaje sushi? Skąd się wzięło i jaką ma historię? Przeczytaj w naszym artykule!
Lubisz sushi? A może nigdy go jeszcze nie jadłeś? Dziwi Cię fenomen jedzenia glonów i surowej ryby? Przekonaj się, że sushi to wyjątkowe danie, a w dodatku idealne na lato. O historii tej potrawy i jej rodzajach opowie Tomasz Bojanowicz, ekspert z restauracji TenSushi.

 

Sushi – skąd się wzięło?

 

Dla wielu osób historia sushi może być sporym zaskoczeniem, pierwszy raz słyszano o nim w VII w. n.e. i wyglądało zupełnie inaczej niż w dzisiejszych czasach.

Sushi to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Mimo że uważa się je za danie japońskie, tak naprawdę powstało gdzieś w południowej części Azji i nie miało wiele wspólnego z tym, które możemy zamówić w restauracjach w dzisiejszych czasach. Pierwszym sushi była sfermentowana ryba owinięta ryżem – tak przechowywana nadawała się do zjedzenia nawet przez rok. Odrzucano ryż i jedzono samą rybę – to było pierwsze sushi, które nazwano nare-zushi.

Gdy poznano ocet ryżowy, zaczęto pomijać proces fermentacji, który był bardzo długi. Za twórcę współczesnego sushi uważa się Hanaya Yohei, który formował ręcznie bloczek ryżu zmieszanego z octem – to połączenie dawało charakterystyczny zapach, przypominający sfermentowaną rybę. Na bloczku układano kawałek ryby. Tak powstało pierwsze nigiri-sushi. Ryba jednak wciąż nie była zupełnie surowa – zazwyczaj była marynowana w sosie sojowym lub gotowana. Dopiero w XX wieku, wraz z pojawieniem się lodówek, do słynnej japońskiej potrawy zaczęto dodawać surowe mięso ryb.

Sushi wydaje się być idealną potrawą na lato. Dlaczego? Przede wszystkim – jada się je na zimno. Jest orzeźwiające, za sprawą dodatków, takich jak tykwa, awokado, zielony ogórek, a zwłaszcza ostrego, zielonego chrzanu wasabi. Trzeba tylko pamiętać, żeby jeść jedynie świeżo przyrządzone rolki, a jeśli zamawiamy zestawy na kolację lub wieczorne przyjęcie – trzymać je w lodówce.

 

Rodzaje sushi

 

W dzisiejszych czasach wybór sushi jest bardzo duży. Różni je sposób przygotowania i ilość składników, które się w nich znajdują. Oto podstawowe rodzaje sushi, które powinno się znać:

HOSOMAKI-SUSHI – cienkie rolki z niewielką ilością ryżu i jednym składnikiem (surową rybą lub warzywami) zawijane w wodorosty.

MAKI-SUSHI – rolki z ryżem i najczęściej 3 różnymi składnikami, zawijane w arkusz z wodorostów. Najbardziej rozpoznawalny i najpopularniejszy rodzaj sushi.

URAMAKI-SUSHI
– odwrócone maki-sushi – składniki owinięte są w wodorosty, które otacza ryż (zdj. poniżej, obok nich – hosomaki-sushi).

rodzaje sushi Uramaki i hosomaki

CALIFORNIA-ROLL – przygotowywane jak uramaki-sushi, dodatkowo otoczone plastrem ryby lub innych składników (zdj. poniżej).

California roll sushi

FUTOMAKI-SUSHI – grube rolki połączone z wieloma składnikami (od 3 do 5) o różnych smakach. Podawane zawsze po 3 lub 6 sztuk (na zdj. poniżej).

TEN_SUSHI-FUTOMAKI_HOSOMAKI

GUNKANMAKI-SUSHI – niewielka spłaszczona kulka ryżu owinięta paskiem wodorostów. Na górze pozostawia się miejsce na wypełnienie dodatkowymi składnikami. Najczęściej jest to kawior lub warzywa pokrojone w cienkie plasterki.

OYAKOMAKI-SUSHI – podobny rodzaj do gunkanmaki, zamiast wodorostów rolka owinięta jest w kawałek surowej ryby.

NIGIRI-SUSHI – uformowany ręcznie bloczek ryżu przykryty najczęściej plastrem surowej ryby, owocami morza lub warzywami. Do dziś jest to jeden z najpopularniejszych rodzajów sushi w Japonii (na zdj. poniżej, obok uramaki-sushi).

Uramaki nigiri sushi Bemowo24.pl

TEMAKI-SUSHI – sushi zwinięte w rożki.

SASHIMI-SUSHI – podobne do maki-sushi, ale bez ryżu. Idealny wybór dla osób, które uwielbiają surową rybę.

Sushi, mimo że jest potrawą tradycyjną, ulega przemianom pod wpływem najnowszych trendów. Interesującym przykładem są modne w ostatnim czasie tzw. handrolls, które powstały na fali popularności street foodu. Na pomysł, aby japoński przysmak podawać w postaci niepociętej rolki, którą po prostu bierzemy do ręki i jemy, podobno wpadli Australijczycy. Został od jednak szybko zaszczepiony na polski grunt.

Jakie ryby znajdziecie w sushi?

 

Do przyrządzenia sushi możemy wykorzystać bardzo wiele rodzajów ryb. Najpopularniejsze z nich i najczęściej spotykane w polskich restauracjach to:

ŁOSOŚ – zdecydowanie najbardziej znana ryba dodawana do sushi. Ma różowy kolor i delikatny smak. Do sushi dodawany jest tylko łosoś oceaniczny.

TUŃCZYK – jest równie często dodawany do sushi, co łosoś. Ma krwistoczerwony kolor, a konsystencją przypomina mięso, np. świeżą polędwicę wołową. Świeży tuńczyk ma neutralny zapach i smak.

MAKRELA – ma charakterystyczny zapach i smak, aby to zniwelować, zazwyczaj moczy się jej mięso w occie lub soku z cytryny. Kawałki sushi z makrelą zjadajcie na końcu, żeby smak tej ryby nie zdominował innych.

RYBA MAŚLANA – tłusta ryba o neutralnym smaku, która wyglądem i konsystencją nieco przypomina słoninę.

WĘGORZ – nigdy nie może być podany surowy, bo jego krew jest trująca! Najczęściej w sushi wykorzystuje się zgrillowane mięso – wtedy staje się ono puszyste.

 

Jak jeść sushi?

 

Poznaliśmy historię sushi oraz jego podstawowe rodzaje, teraz czas dowiedzieć się, jak powinno się je jeść i jakich błędów unikać:

  • Mocząc sushi w sosie sojowym, pamiętaj o moczeniu ryby, nie ryżu!

  • Przegryzając imbirem marynowanym. Służy on do oczyszczania kubków smakowych pomiędzy różnymi rodzajami sushi, dzięki temu możesz się delektować różnymi odcieniami smaków.

  • Wszystkie rodzaje sushi, z wyjątkiem sashimi-sushi, można jeść rękami. To dobra informacja dla tych, którzy nie radzą sobie z pałeczkami 🙂

  • Dzieląc się z kimś sushi ze swojego talerza przy pomocy pałeczek, należy pamiętać, że w Japonii taki gest kojarzony jest z pogrzebem. W jego trakcie rodzina podaje sobie symbolicznie “kości zmarłego” właśnie pałeczkami.

Smacznego! Itadakimasu! 🙂

 

Regulamin konkursu Facebook Bemowo24PL

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.