Szykuj przetwory z Tefalem!
Zdrowie zamknięte w słoiczkach – tak możemy nazwać własnoręcznie zrobione przetwory. Jeśli jednak odstrasza cię czas, który musisz spędzić w kuchni – mamy dobrą wiadomość – oszczędzisz go ze sprzętami marki Tefal z serii Masterchef, które nie tylko posiekają i zblendują warzywa i owoce, ale też je uduszą!
W sklepach i na straganach nie ma chyba większego bogactwa warzyw i owoców o innej porze roku niż na jesieni. Okazałe dynie w pięknych kształtach i różnych rozmiarach, cukinie, kabaczki, kolorowe papryki, wiele odmian śliwek, jagody, borówki, winogrona i owoce czarnego bzu – wybór jest przeogromny. A przygotowywanie dań i przetworów nigdy nie było prostsze – z urządzeniami AGD Tefal z serii Masterchef zapełnisz spiżarkę błyskawicznie masą słoików i słoiczków, a niemal się przy tym nie napracujesz.
Jesienne przetwory z Tefalem
Roboty planetarne i kuchenne marki Tefal przygotowane są do krojenia, siekania, blendowania, duszenia i gotowania. Wystarczy umyć i obrać (jeśli potrzeba) warzywo lub owoce, włożyć do misy robota, nastawić odpowiedni program – a urządzenie wykona całą pracę, bez konieczności stania “przy garnkach” i sprawdzania co chwila, czy wszystko jest w porządku. W ten sposób możesz wziąć na kulinarny warsztat śliwki – z których stworzysz pyszne powidła lub dynię, zamieniając ją w słodkawy, podkręcony cytrusami dżem.
Blender kielichowy sprawdzi się idealnie do zmiksowania owoców na gładką masę – idealną do dżemu czy galaretki. Przyda ci się blender kielichowy Tefal BL985A31 Ultrablend. Jeśli zaś chcesz pozbyć się malutkich pestek, np. z malin, bo twoi milusińscy za nimi nie przepadają – doskonała do tego celu będzie wyciskarka wolnoobrotowa Tefal Jucice & Clean ZC420.
Poniżej znajdziesz też przepis na pyszne korniszony. Cebulę w piórka a marchewkę w cienkie plasterki pokroisz dzięki szatkownicy TEFAL Fresh Express Max, a jeśli wolisz tradycyjne metody – skorzystaj z Zestawu 5 noży Tefal w bloku Ice Force K232S5.
Wszystkie urządzenia potrzebne do przygotowywania przetworów możesz obejrzeć i wypróbować w salonie Tefal na Bemowie, przy ul. Powstańców Śląskich 106. Załoga sklepu chętnie podpowie, jaki sprzęt najlepiej spełni twoje oczekiwania.
Owoce, warzywa i sprzęt Tefal – wypróbuj nowe przepisy!
Powidła śliwkowe
Składniki:
- 2 kg śliwek węgierek
- 400 g cukru
- cynamon – kilka szczypt, jeśli lubisz
Sposób przyrządzenia:
Śliwki umyj, przekrój na pół i wypestkuj. Owoce i cukier włóż do misy wyposażonej w mieszadło i nastaw program “Slow Cook P2” na 2 godziny. Po upływie 1 godziny, wyjmij zatyczkę z pokrywy, aby pozwolić powidłom lepiej odparowywać. Dodaj cynamon, jeśli lubisz. Gorące powidła przelej do wyparzonych i starannie wytartych słoików.
Dżem z dyni
Składniki:
- 1 kg dyni
- 2 pomarańcze
- 1 cytryna
- 1 saszetka Żelfix (1:3)
- 350 g cukru
Sposób przyrządzenia:
Dynię umyj, obierz ze skórki, wyjąć miękki miąższ wraz z pestkami. Pozostały twardy miąższ pokrój w kostkę. Do misy z ostrzem ultrablade dodaj 5 łyżek wody i dynię. Nastaw program “Zupy p2” czas 30 min. Pomarańcze i cytrynę umyj, przekrój i wyciśnij sok. Dodaj go wraz Żelfiksem do pulpy dyniowej i włącz “Obroty 3”, temp. 100 C na 15 min. Po kwadransie dosyp cukier, ustaw “Obroty 4”, temp. 100 C czas i czas 15 min. Gdyby dżem kipiał w trakcie gotowania, zmniejsz temperaturę do 90-95 st. C, a jeśli uznasz, że jest zbyt rzadki – wydłuż czas gotowania.Gorącym dżemem napełniaj wyparzone gorące słoiki i od razu zakręcaj (pokrywki również wyparz i wytrzyj czystą ściereczką).
Dżem z bzu czarnego
Składniki:
800 g owoców czarnego bzu
200 g cukru
100 ml wody
Sposób przyrządzenia:
Owoce bzu umyj i oderwij z gałązek. Przełóż do garnka, dodaj wodę i gotuj bez przykrycia 10 minut. Zmiksuj blenderem na gładko. Dodaj cukier i gotuj na wolnym ogniu 15 minut. Gorący dżem przełóż do słoiczków, odwróć je do góry dnem i zostaw do wystygnięcia.
W podobny sposób przyrządzisz dżem z malin, a jeśli przygotowujesz go dla dzieci i zależy ci, by nie było w nim pestek, warto użyć wyciskarki wolnoobrotowej ZC420E38 – dżem będzie ekstragładki!
Korniszony
Składniki:
- 2 kg małych ogórków gruntowych
- 2 szklanki octu spirytusowego 10 %
- 2 litry wody – 8 szklanek
- około 3/4 szklanki cukru – 160 g
- 2 pełne łyżki soli kamiennej – 50 g
- 2 średnie marchewki – 140 g
- mała cebula – 100 g
- 3 ząbki czosnku
- malutki korzeń chrzanu
- 3 gałązki kopru z baldachami
- 8 liści laurowych
- 12 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach
- 6 płaskich łyżeczek ziaren gorczycy
Ogórki umyj, osusz. Do wyparzonych słoiczków wkładaj ząbki czosnku, cebulę pokrojoną w piórka, chrzan, gorczycę i marchewkę pokrojoną w słupki – a na koniec ciasno układaj ogórki. Z wody, soli, cukru i octu ugotuj zalewę (ocet dodaj na końcu). Gorącym płynem zalej zawartość słoików, dokładnie zamknij.